Selvhjælpsgrupper

Selvhjælpsgrupper er en velkendt metode i Danmark, hvor mennesker mødes og deler erfaringer om fælles emner eller svære livssituationer - fx skilsmisse, misbrug, sygdom eller sorg. Selvhjælpsgrupper skaber rammer for, at mennesker i et frit, trygt og ligeværdigt fællesskab kan komme videre på egen hånd og selv skabe positive forandringer sammen med andre - uden indblanding af det professionelle behandlersystem.

En række danske og internationale undersøgelser viser, at deltagelse i selvhjælpsgrupper virker. Det formindsker følelsen af isolation med ens problem, øger handlekraft og skaber mod til og tro på, at ens situation kan ændre sig positivt.

Sådan fungerer selvhjælpsgrupper
Selvhjælpsgrupperne består typisk af 4-8 deltagere og sammensættes efter alder og emne. Desuden findes der grupper, hvor mødernes omdrejningspunkt er fælles aktiviteter som sport eller madlavning. Inden man starter i en selvhjælpsgruppe, kommer man til en afklarende samtale, som blandt andet skal sikre, at man er klar og kommer i den rigtige gruppe. På de første møder deltager 1-2 frivillige igangsættere, der er kvalificerede til at sætte grupper i gang, men kun så længe gruppen har behov for det - ansvaret og ejerskabet for gruppens udvikling ligger hos deltagerne. Det er derfor igangsætterens rolle at hjælpe gruppen i gang ved at informere om selvhjælpens værdier og rammer, at hjælpe gruppen med at skabe egne regler og indhold og sørge for at fordele taletid ligeligt - og derefter at gøre sig selv “overflødig”. I enkelte tilfælde - alt afhængig af gruppens indhold og sammensætning - kan den frivillige igangsætter forblive i gruppen.

Hos Selvhjælp Randers kan alle henvende sig med ønsket om at komme i en gruppe – uanset hvilket emne eller hvilken problemstilling, man ønsker at dele erfaringer om. Alle forløb er gratis og er sammensat efter deltagerens ønsker og behov - og de er selvfølgelig anonyme.

Hvis du ønsker at vide mere eller at deltage i en gruppe, så er du meget velkommen til at kontakte daglig leder af Selvhjælp Randers, Majbritt Bargsteen, på tlf. 29 45 17 44 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Udskriv Email